Varför content marketing är viktigt för din försäljning

25 januari 2022

Varför content marketing? När du har ett problem som du behöver lösa, eller en fråga som måste besvaras - vart vänder du dig då? Troligtvis Google. Varje dag görs det 55 miljoner “googlingar” bara i Sverige, ett snitt på 5,5 sökningar per person och dag.

Hur gör du när du spenderar tid på sociala medier eller på din favoritsajt - vad tenderar du att dela? Troligtvis historier som berör, väcker ditt intresse eller ger värdefulla tips och kunskap.

När du ska hitta bästa restaurangen i en ny stad eller boka hotell för din nästa resa, hur gör du då? Troligtvis kollar du recensioner och jämförelser för att hitta det alternativ som passar dig bäst, i förhållande till vad du kan tänka dig att betala. Ibland kanske du till och med bokar något som ligger lite högre prismässigt än vad du först hade tänkt, för att det framstår som ett så bra val i jämförelse med de andra alternativen. 

Faktum är att man i genomsnitt gör ca 80% av researchen själv innan man köper en ny produkt eller tjänst. Den siffran bör få dig att fundera över - vilken typ av innehåll och information tillhandahåller du dina potentiella kunder? 

I alla ovan nämnda fall är det just innehåll och hur det paketerats, som är nyckeln. Om du inte syns där dina potentiella kunder söker efter information, underhållning eller kunskap kommer någon annan att ta affärsmöjligheten ifrån dig. I dagens digitala landskap har därför innehåll, skräddarsytt för målgruppen, blivit en av de absolut viktigaste faktorerna för framgång. Det talar till oss, engagerar oss, får oss att känna och gör det enklare för oss att fatta beslut om att köpa en produkt eller tjänst. Och tänk - vad vore alla våra sociala medier och digitala plattformar utan innehåll?

Vårt (problematiska) förhållande till mobilen

En B2B köpare sägs ta del av 13 olika typer av innehåll kopplat till produkten eller tjänsten innan beslut, en siffra som ökar för varje år som går. Vi konsumenter gör mer och mer av vår köpresa själva och just därför är innehållet så viktigt, vi behöver enkelt kunna hitta svar på de frågor vi har kopplat till en tjänst, produkt eller företag.

* Enligt Sveriges Radio tittar genomsnittssvensken på sin mobil 150 gånger per dag.
* 20% av befolkningen tittar på sin mobil var 10 minut.

Det är tydligt att vi utsätts för enorma mängder budskap och information varje dag. Därför blir det allt viktigare att skapa innehåll som optimerats för varje steg av köpresan som konsumenten går igenom. Just därför spenderar allt fler företag stora pengar på att producera just detta - oslagbart innehåll. Ett exempel är kriget om tittarna på streaming-plattformarna, där original innehåll exklusivt för sin plattform är det som ska vinna prenumeranterna. Detta har gjort företag som Apple och Amazon till stora aktörer i Hollywood, vem hade trott det för 10 år sedan?Content marketing - en rörelse som förändrat det digitala landskapet

De senaste 50 åren har (för det mesta) inneburit en så kallad bull-market för betald media av någon sort. Sedan 10 år tillbaka har däremot allt fler företag börjat skifta sitt fokus från nästan uteslutande betald media (print, TV-reklam, sponsring, mässor etc) till att lägga allt mer fokus på content marketing för att utveckla de egna kanalerna och inbound marketing som en del av mixen. Idag lägger 70% av alla marknadsförare pengar på content marketing. Varför? För att det fungerar. 

Varför content marketing fortsätter att växa

De tekniska barriärerna har minskat – Ser man tillbaka på de mer traditionella mediernas tid var publiceringsprocessen en dyr och ganska komplex sådan. Idag däremot har de allra flesta möjlighet att publicera sitt innehåll både i andras och egna kanaler på bara några minuter.

Innehållsacceptans - Idag behöver du inte längre heta Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet för att nå ut med ditt innehåll. Faktum är att allt fler konsumenter idag förväntar sig att företag serverar relevant och underhållande innehåll i sina digitala kanaler och sociala medier. Den digitala relationen med konsumenten är fortsatt en växande och viktig faktor för dig som vill nå ut. När du nu har i genomsnitt 8 sekunder på sig att fånga mottagarens intresse på din sajt, är innehållet utan tvekan avgörande. Innehåll som löser problem, underhåller eller utbildar din målgrupp är det som kommer nå igenom bruset. Allt annat kommer gå mottagaren obemärkt förbi.

Sociala medier
- Tittar man på dagens millenials (födda mellan 1981-1996) använder 90.4% sociala medier och spenderar ett genomsnitt på 2 timmar och 44 minuter på sociala medier varje dag. Detta är 18 minuter längre än det globala genomsnittet. Med det sagt kan vi konstatera att content marketing återigen blir en väldigt viktig faktor för att nå igenom.
Om en potentiell kund spenderar 2 timmar och 44 minuter med att matas med innehåll i diverse sociala plattformar krävs innehåll som verkligen sticker ut för att sticka ut. 

Google - Genomsnittssvensken googlar 5,5 gånger varje dag. Några av de vanligaste sökningarna 2021 var “vad kostar det att ladda en elbil”, “hur många har vaccinerats i Sverige” och “vad ska man göra när man har tråkigt”. När dina potentiella kunder söker på problem eller vill få svar på frågor kopplat till din tjänst eller din produkt är det därför väldigt viktigt att du syns just där och svarar på deras frågor och funderingar. 

Hur tjänar jag pengar på content marketing?   

När det kommer till content marketing däremot lägger du istället majoriteten av pengarna på att producera innehåll som du sen själv äger och distribuerar för all framtid. Med en väl genomtänkt content marketing-strategi och innehåll som svarar på din målgrupps frågor, har du möjlighet att tjäna pengar på innehållet om och om igen. Ju bättre innehållet är och ju mer värde det skapar för målgruppen, desto större trafik kommer det att få. Det tar ofta betydligt längre tid att få kunder på detta sättet, men det bygger ett långsiktigt och bestående värde. En kombination av de båda är därför att rekommendera, då kan du få både de snabba och kortsiktiga resultaten tillsammans med det långsiktiga värdet.

Möjligt scenario:
Du säljer pooler och din potentiella kund (vi kallar henne Anna) ska köpa en pool. Vad gör Anna för att börja sin köpresa? Hon sätter sig vid datorn eller med mobilen och Googlar. Vad googlar hon på? Troligtvis både på företag som säljer pooler i närheten av där hon bor, och på vad man bör veta när man ska köpa en pool för första gången. T.ex vanliga problem som kan uppstå när man köper pool, vad det kostar att bygga en pool och vilken typ av pool hon ska välja.

Vad händer om du fyller din hemsida med innehåll som svarar på dina potentiella kunders vanligaste frågor och invändningar? Och vad händer om du fyller dina sociala medier och digitala kanaler med inspirerande och utbildande innehåll kopplat till hur din produkt eller tjänst skapar värde för besökarna? Anna kommer tycka om dig, hon kommer få svar på sina frågor och hon kommer med största sannolikhet att köpa av dig (förutsatt att du är den aktör som ger henne det innehåll hon behöver för att kunna ta ett informerat och genomtänkt beslut). 


Inbound marketing i förhållande till köpt media 


Vi är övertygade om att en kombination av traditionell media, digital annonsering och content för inbound marketing i många fall är det som fungerar allra bäst. De har alla sina för och nackdelar och ofta får en kombination av dem en 1+1=3 effekt.Värt att fundera över


* Om dina potentiella kunder blir matade med mer än 5 000 marknadsföringsbudskap varje dag – är ert innehåll det som fångar upp och engagerar dem?

* Distribution av innehåll, som tidigare endast skett genom de stora medierna, är idag möjligt för (nästan) vem som helst. Idag kan du skapa räckvidd genom att bygga upp dina egna kanaler istället och bli den som dina befintliga såväl som potentiella kunder förknippar med en viss produkt eller tjänst. Är du redo att ta chansen innan någon annan gör det?

Agnes Jarfjord

Byråchef

agnes@engageagency.se