Digital marknadsföring
Försäljning
Konvertering
Content Marketing

SEM för nybörjare

23 maj 2023

_____________________________________________________________________________________________

Visste du att 75 000 sökningar sker genom Google - varje sekund? Med tanke på hur mycket information sökmotorn måste bearbeta för att kunna presentera de mest relevanta sidorna för varje sökning, så gäller det att vara så tydlig som möjligt med vad du kommunicerar och erbjuder. Detta gäller både för SEO och SEM. 

Sälj mer med Google Ads

Om vi behåller vårt fokus på just Google Ads (det finns ju fler sökmotorer), så innebär det som bekant att ditt företag kan skapa annonser som visas i sökresultatet, nyhetsflöden och på Google-relaterade hemsidor. Till största del utformas annonserna som en PPC (Pay-Per-Click) där marknadsförare budar på sökord och betalar för varje klick som deras annonser genererar i. Dessa hamnar vanligtvis högst upp i sökresultatet som en sökannons. 

För varje sökning, tävlar relevanta annonsörer om synlighet utifrån det valda sökordet. De aktörer som vinner budgivningen presenteras i annonsutrymmet. Det är inte bara sökorden som spelar viktig roll här för att bli en potentiell vinnare. Kvalitet, relevans och bud är alla viktiga delar för att bli synlig på Google.

Är Google Ads rätt strategi för ditt företag?

Google Ads skapades för att ge företag bättre förutsättningar att generera trafik, försäljning och ökad synlighet. Men likt andra marknadsföringsaktiviteter så garanterar det inte framgång eller resultat. Gör du inte det på rätt sätt kan det snarare bli en förlustaffär.

Det gäller att vara strategisk. Speciellt med tanke på att det är en budget som står på spel. Du satsar dina pengar på dina annonser i syfte att de ska generera mer intäkter för ditt företag.

Med detta sagt så har Google Ads en genomsnittlig ROI (return of investment) på 1-2, vilket innebär att spenderar du 100 kr, kan du räkna med att få 100-200 kr tillbaka. Hur bra eller dåligt det är beror givetvis på vad man har för marginaler på produkterna man säljer, återkommande intäkter med mera.

Men vad ska du göra för att lyckas dubbla din investering genom Google Ads? Dels handlar det om förutsättningar i form av erbjudande, bransch, konkurrens, sökvolym och plats. Men det som avgör mest är hur mycket tid du är villig att lägga på annonserna.

Det går relativt snabbt att skapa kontot och livesätta den första annonsen, absolut. Men det är då det riktiga arbetet börjar. Vi pratar kontinuerlig uppföljning, analys och optimering av annonserna. Vilket format funkar bäst för att nå din målgrupp? Vilka rubriker väcker engagemang? Vilka sökord använder mottagarna? Och bör du höja din budget?

Listan kan göras lång. Det är här de flesta misstar sig. Har ni en person som ska ansvara över annonserna parallellt med en mängd andra uppgifter så blir det oftast en flopp. Google Ads kräver tid, engagemang och omsorg, oavsett format.

Valet av Google Ads-format  

Vare sig du vill marknadsföra säkerhetstjänster till företag eller sängkläder till privatpersoner, finns det annonsformat anpassade efter dina mål. Du har även möjlighet att skräddarsy dina annonser, oavsett format, efter din specifika målgrupp. Ålder, boende, intresse, livsstil, yrke och utbildning är ett urval av de preferenser du kan välja bland, för att öka möjligheterna att din målgrupp exponeras för just dina annonser. Men vilket format ska man då välja och varför?

Sökannonser

Sökannonser är det vanligaste formatet för Google Ads, och troligtvis det du exponeras för allra mest. Dessa annonser placeras högst upp i sökresultatet, baserat på det användaren har sökt efter. Om användaren sökt på en produkt eller tjänst som du erbjuder, så har du möjlighet att ranka i toppen vilket ökar möjligheterna till klick. Det fina med Google Ads är att du endast betalar för klick. Så även om din annons blir synlig, användaren registrerar ditt varumärke och bär med sig det i sitt undermedvetna så debiteras du inte förrän någon klickar på annonsen.

Responsiva sökannonser

Responsiva sökannonser innebär att du ger Google kontroll över deras sammansättning. Beroende på tillgängligt utrymme kommer Google anpassa din annons för det givna utrymmet.  Detta inkluderar rubriker. beskrivningar och tillägg. 

Responsiva annonser ger dig möjlighet att utvärdera vilka aspekter av din annons som intresserar mottagarna. Är annonsering en ny marknadsföringsstrategi för dig, så rekommenderar vi dig att börja med detta formatet. Ju fler versioner du skapar, desto mer har Google att arbeta med i kombination med olika sökord.

Displayannonser

Visste du att du har möjlighet att annonsera på Googles Display-nätverk genom Google Ads? GDN är ett nätverk som gör det möjligt för annonsörer att exponera sina annonser på webbplatser som deras målgrupp regelbundet besöker. Detta innebär att användaren inte behöver söka på din specifika produkt eller tjänst för att kunna se dina annonser. 

Här har du möjlighet att vara kreativ och inte begränsa dig till textbaserade annonser. Bilder och videor hjälper dina Displayannonser att sticka ut. Likt sökordsannonser, budar du även här på sökord. Men du har även möjlighet att välja ut specifika webbplatser som du vill synas på och göra detaljerade beskrivningar om din målgrupp. Det ökar chanserna att du når ut till rätt mottagare.

Shoppingannonser

Google Shopping är det ultimata annonsformatet för dig som driver en e-handel. Genom Google Merchant Center kan du ladda upp flera av dina produkter och ange en budget för respektive annons. Produkterna anpassas efter varje användares beteende och sökhistorik. Du behöver alltså inte själv styra vilken annons som ska visas för vilken mottagare. 

Ett tips! Lyft kampanjer och erbjudanden för att sticka ut från konkurrerande aktörer som matchar med sökningen.

Gmail-annonser

Gmail-annonser är ett effektivt format för de som vill utöka sin annonseringsportfölj. Annonserna visas högst upp i mottagarens inkorg, som ett vanligt mejl, vilket ökar möjligheterna att de klickar sig in på annonsen. Innehållet kan antingen leda användaren vidare direkt till din webbsida, marknadsföra erbjudande eller motivera till direktkontakt genom ett telefonnummer. 

YouTube-annonser

YouTube är den näst största sökmotorn på internet idag, med 1,9 miljarder användare per månad. Med tanke på att 60 % föredrar YouTube framför tv för rörligt innehåll, är det en given plattform att synas på oavsett om du är ett start-up eller etablerat företag. 

Genom Google Ads for video kan du annonsera under tiden en video spelas. Du kan även annonsera på själva plattformen genom text, bild eller videoannonser. Konkurrenskraften för annonsering är inte lika stor på YouTube som exempelvis för sökannonser. Här har du möjlighet att nå ut träffsäkert, till en lägre budget.

Sammanfattningsvis

Det finns många möjligheter för dig som är intresserad av att annonsera genom Google Ads. Det viktigaste är att du har ett tydligt syfte med dina annonser och att du följer upp resultatet kontinuerligt. Vill du ha hjälp att komma igång, identifiera din målgrupp eller designa dina annonser? Kontakta oss!

Hans-Peter Öhman

Copywriter

hans-peter@engageagency.se

Vet du inte vart du ska börja?

Vi hjälper dig gärna med alltifrån produktion till uppsättning och uppföljning.