Digital marknadsföring
Content Marketing
Content
Sociala medier

Så hanterar du skrivkrampen som ett proffs

30 september 2022

_____________________________________________________________________________________________

Klockan tickar, huvudet står still och orden lyser med sin frånvaro. Stressen kommer. Deadlinen närmar sig. Känns det bekant? Då lider du förmodligen av skrivkramp. Men ta det lugnt. I den här artikeln har vi samlat tipsen som kommer att kickstarta ditt skrivande.

Innan själva skrivandet börjar är det en bra idé att gå till botten med problemet. Varför finner du inte orden? Tankarna finns ju där. Idéerna är fantastiska. Men du hittar varken bokstäver, ord eller meningar som väcker allt till liv.

Kanske beror det på en otydlig brief, för bred målgrupp eller brist på kaffe? Anledningarna till skrivkramp kan vara många. Börja med att släppa pennan, ta ett steg tillbaka och svara på följande frågor.

Vad är syftet med texten?

Ska den informera, underhålla eller utbilda? Kanske skriver du enbart för dig själv? Eller ska den ta ditt företags digitala närvaro till nya höjder? När du vet textens budskap, syfte och vilka kanaler den ska publiceras i har du en bra grund att stå på.

Vem skriver du till?

Är det caption för en semesterbild på sociala medier, en nervkittlande spionroman eller copy som ska lyfta en hel kampanj? Oavsett vad, så är målet att texten ska engagera och väcka känslor hos läsaren. Definiera din målgrupp och hitta bästa sättet att skriva för just dem.

Hitta rätt tonalitet

Beroende på textens syfte kan du behöva anpassa tonaliteten. Ska den vara avslappnad eller formell? Ska den låta som dig eller representerar du ett företag? Allt hänger på hur du vill att din målgrupp ska uppfatta texten. Genom att hitta rätt tonalitet blir det enklare att nå fram till målgruppen med ditt budskap.

Så där! Nu har du en tydligare bild av vad du vill med texten och förhoppningsvis har skrivkrampen släppt lite. Nu är det dags att sätta fingrarna mot tangentbord och börja skriva. Eller?

Just det. Orden…  De kommer inte alltid automatiskt. Trots att du har en tydlig riktning för din text. Men ge inte upp. Här kommer fem grymma tips som får dig att komma igång med skrivandet igen.

Vilken omgivning passar dig?

Är det ett bullrigt café som väcker din kreativitet? Eller passar en lugn stund framför brasan bättre? Testa olika platser och miljöer för att se vart just du hittar inspiration för att skriva.

Ta bort distraktioner

Skrivkrampen är tuff nog. Vi vill inte ha fler saker som distraherar ditt skapande. Lägg undan mobilen, stäng av notiser i datorn och berätta för kollegorna att du är upptagen en stund.

Vänta inte med det roligaste

Sitter du redan inne på den ultimata slutklämmen? Go for it! Det finns inget som säger att du inte kan börja med slutet och sluta med början. Huvudsaken är att du kommer igång.

Skriv först, polera senare

När du väl har hittat skriv-flowet gäller det att låta det flöda. Låt inte noggrannhet och detaljer sätta stopp för dig. Tanken är att skriva och kläcka idéer. Redigering är en uppgift för senare.

Be om feedback

Ta hjälp av någon som kan läsa texten och komma med förslag, kritik eller idéer. Genom att få två nya ögon på texten kan du upptäcka allt från stavfel till en helt ny vinkel på ett ämne.

Skrivkramp kan kännas tungt. Självtvivel, frustration och avslitet hår är inte ovanligt. Men kom ihåg att den inte är omöjlig att ta sig runt. Förhoppningsvis kan de här tipsen hjälpa dig på traven när skrivkrampen smyger sig på. Greppa penna, laptop eller skrivmaskin och skriv så det ryker.

Lycka till! 

Louise Madsen

Copywriter

louise@engageagency.se

Inte helt hemma än?

Behöver du hjälp med att komma igång med din textproduktion?