Digital marknadsföring

Crash course i relationsbyggande marknadsföring

25 november 2021

Det finns flertalet studier som belyser vikten av att bygga relation och lojalitet med sina kunder. Att upprätthålla en kundrelation har visats sig vara mer avgörande för ett företags framgång än att värva nya kunder. Enligt studier kan 5% lojala kunder öka företags intäkter med upp till 95%. Hur kommer det sig? I många fall spenderar återkommande kunder mer än nya sporadiska kunder, och lojala kunder förstår värdet av ditt varumärke och vill därför investera i fler av dina produkter och tjänster med tiden. 

En vanlig utmaning

Många marknadsförare har en utmaning i att se skillnaden mellan relationsbyggande kommunikation jämfört med övriga marknadsaktiviteter. Vissa strategier fokuserar endast på att driva trafik, eller att öka varumärkeskännedomen. Dessa aktiviteter har ett annat fokus i första hand, än att bygga en relation till mottagarna. För att kunna skapa en så effektiv relationsmarknadsföring som möjligt så gäller det att nå ut till mottagaren på rätt tid med rätt budskap. Detta är ofta i samband med att de gjort sitt första köp. Ditt mål med relationsmarknadsföring är att omvandla din nya kund till en lojal konsument av ditt varumärke. För att lyckas med detta krävs det att du kommunicerar med dem på ett personligt och genomtänkt sätt. Vi berättar hur!

Personligt

När du skapar relationsbyggande marknadsföring, bör inte fokus ligga på att berätta om en produkt eller tjänst. Kunden utgör grunden för hur du ska kommunicera och vilket budskapet ska vara. Vilken typ av content är de intresserade av? Låt kunden bestämma genom att undersöka vilka utmaningar de har, vad som intresserar de och vad de drivs av. Ju mer research och data du samlar in om dina kunder och deras beteende, desto skarpare marknadsföring kan du skapa.

Förutom personliga budskap och inspirerande inlägg som kan leda till merförsäljning, bör du också vara tillgänglig för en konversation. Hur kommer kunderna i kontakt med dig idag? Kan du göra det enklare för kunden att höra av sig till dig genom exempelvis en chattfunktion på hemsidan eller personliga meddelanden i sociala medier?

Rätt plattform

Möt dina kunder på vägen genom att vara aktiv på de kanaler som de befinner sig på. Det låter kanske självklart men inte sällan ser vi exempel på företag som finns i kanaler "bara för att". Och "bara för att" är sällan tillräckligt – fundera var du möter din målgrupp på bästa sätt. Var hänger dem? Där ska du också hänga oavsett om det är på Linkedin, TikTok eller på ett digitalt event.

Undersök vilken plattform vars användare stämmer bäst överens med din målgrupp. Genom att vara aktiv på rätt kanal har du möjlighet att nå ut med ditt varumärke direkt till dina potentiella kunder. Är du osäker på vilken kanal du ska välja? Läs mer här.

Rätt teknik

Tekniska lösningar kan uppfattas som opersonliga och motsatsen till relationsbyggande. Men används de på rätt sätt de hjälpa ditt företag att både analysera dina kunders köpbeteende och att kommunicera med dem på ett effektivt sätt. Se möjligheterna i att hitta automatiserade och smarta kommunikationslösningar – men har respekt för att det inte får uppfattas som för automatiserat. De flesta människor värdesätter att känna sig sedda och personligt kontaktade.

Automatiserade system kan säkerställa att varje kund tar emot information från ditt företag och ger dig möjligheten att nå dina kunder med rätt budskap på rätt tillfälle i köpresan.

Förmåner

För att kunna motivera en långsiktig relation med dina konsumenter och bygga upp en lojalitet är marknadsföringen efter inköp väldigt avgörande. Fundera över vad du kan erbjuda dina konsumenter, och vilka förmåner som kommer få dem att hitta tillbaka till ditt varumärke. Exempel på detta är rabattkoder som motiverar ytterligare köp eller poängsystem som driver kunderna att handla mer för att rankas högre upp som konsument. Ge konsumenterna ett mervärde som de inte kan motstå. 

Genom att skapa någon form av lojalitetsprogram ger du något tillbaka till dina kunder och deras investering blir genast mer värd. Detta ökar motivationen till att handla mer och att göra återkommande köp. Detta kommer i sin tur ge dig mer information om kunden, du får insikt i vad konsumenten tycker om och vad du bör kommunicera. Detta är värdefull information som du kan utveckla för framtida marknadsföringsstrategier. 

Storytelling

När en kund har gjort ett inköp eller utnyttjat din tjänst har de fått insikter i vad ditt varumärke har att erbjuda. Din marknadsföring behöver alltså inte kretsa kring just ditt utbud längre för att väcka intresse, utan bör baseras på ditt brand och vad ni ger kunderna om vi bortser från just era produkter/tjänster. Vilken känsla vill ni att kunderna ska känna när de investerar i ert varumärke, vilken upplevelse vill ni ge gem? Ge dem ett mervärde som inte går att köpa för pengar. 

Feedback

Sist men inte minst, ta vara på de recensioner och feedback som du får av dina konsumenter. Vad kan du förbättras, vad gör ni riktigt bra idag? För att kunna skapa en meningsfull relation krävs det att båda parter är involverade. Lyft dina kunder och låt dem veta att de är viktiga för ditt varumärke och er framtid. Detta kommer inte bara hjälpa din produktutveckling utan även marknadsföring. Återigen, var befinner sig din målgrupp, vilken typ av content uppskattar dem och vad önskar de att se mer av. Låt kunder betygsätta dig efter varje köp eller besök och uppmuntra dem att dela sin upplevelse på sociala medier. Om de uppskattar din produkt, lär säkerligen flertalet av deras följare också göra det. 

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för att ta del av mer information om våra tjänster.

Erika Persson Bartat

Content Manager

erika@engageagency.se