Digital marknadsföring
Försäljning
Content Marketing
Konvertering

SEO – en introduktion för dig som vill öka trafiken till din webbsida

30 september 2022

_____________________________________________________________________________________________

Funderar du på varför ditt företag rankar lågt i sökresultaten? Saknar du trafik till din webbsida och önskar att du kunde konvertera fler leads? Då borde du se över din sökmotoroptimering. I den här guiden kommer vi att gå igenom vad SEO betyder, vilka fördelarna är och varför du bör investera i strategin.

SEO är en förkortning för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering). SEO är en digital marknadsföringsmetod som fokuserar på att öka synligheten i sökmotorernas organiska resultat. Exempel på sökmotorer är Google, Yahoo och Bing. Fördelen med SEO är att du kan bli synlig för relevanta användare genom att använda bland annat specifika sökord som matchar med både ditt innehåll och erbjudande. När du rankar högt i sökresultatet ökar chanserna att användarna klickar sig in på just din webbsida för att få svar på sina frågor. Och det är ju precis det du vill åstadkomma eller hur? Mer trafik, fler potentiella leads och ökad försäljning! 

SEO innefattar både kreativa och tekniska komponenter. Det är flera olika faktorer som avgör vilken placering du kommer att få i sökresultatet. Innehåll, laddningstid, struktur och länkar för att nämna några. I den här delen fokuserar vi på de kreativa delarna.

Varför sökmotoroptimering?

Google står för 92 % av all sökmotortrafik, av dessa är 70-80 % organiska sökresultat. Bara i Sverige görs över 50 miljoner sökningar på Google – varje dag. Och trafiken ökar. Var tredje sökning är unik, vilket innebär att du kontinuerligt behöver arbeta med nya sökord och fraser för att ha en chans att synas. Sökmotorerna arbetar aktivt med att sålla och prioritera för att kunna visa så relevanta sidor som möjligt.

Vad är syftet med sökmotoroptimering? 

Syftet med SEO är att ranka så högt som möjligt i sökresultaten. Målet är att öka trafiken till din webbsida. Nästan all trafik på Google genereras utifrån sökresultaten som placeras på första sidan. Hamnar du inte där, går du alltså miste om många potentiella besökare. Inte bra!

Du har säkerligen lagt märke till att de tre till fem översta sökresultaten ofta är markerade som annons. Det innebär att företagen har betalat för sin synlighet genom en metod som kallas för SEM, Search Engine Marketing. Genom annonser har du möjlighet att lägga bud för att komma högt upp i sökresultatet. Till skillnad från SEO, når du direkta resultat. Det fina med SEO är att sökresultaten är organiska och därmed kan uppfattas som mer genuina gentemot användarna. Du har inte betalt för att synas, utan rankar i toppen för du är relevant. Förutom den tid och kunskap som krävs för att du ska lyckas med din sökmotoroptimering, så är metoden helt kostnadsfri.

Hur lång tid tar det innan sökmotoroptimering genererar i resultat? 

SEO är ett arbete på sikt, därför rekommenderar vi dig att implementera metoden i din långsiktiga marknadsföringsstrategi. För att lyckas krävs det ett långsiktigt tänk, tålamod och uthållighet. SEO är nämnligen komplext och behöver utvärderas och uppdateras efterhand. Google ändrar kontinuerligt sina algoritmer, och är du inte observant så kommer konkurrenterna stjäla din spotlight. 

Det går inte att ge ett exakt tidsestimat på hur lång tid det tar innan trafiken börjar strömma in, vilket är viktigt att ha med sig från början. Två faktorer kommer att påverka resultatet: kvalitén på ditt arbete och hur konkurrensen ser ut för dina valda sökord. Häng med, så förklarar vi hur sökmotorerna fungerar.

Hur funkar sökmotorerna?

Även om Google står för 92% av världens alla sökningar, så är grunden densamma för samtliga sökmotorer. Sökmotorn går igenom otroliga mängder information varje sekund för att välja ut de sidor som matchar bäst med sökorden som användarna använder. Processen för urvalet kallas för indexering eller crawling, vilket innebär att sidorna rankas efter hur bra matchningen är.


Rankning

Det finns två faktorer som avgör hur bra en sida rankar. Dels beror det på hur bra din sida besvarar användarens search intent. Alltså, hur väl innehållet besvarar frågorna som ställs när någon söker i en sökmotor.  Här handlar det om att fånga upp relevanta sökord. Till exempel genom att söka på företag som erbjuder liknande tjänster.  Det finns även ett flertal tjänster du kan använda för att kolla upp relevanta sökord, exempelvis Googles verktyg Sökordsplaneraren (Keyword Planner).

Den andra faktorn handlar om hur tydligt du presenterar ditt innehåll. Sökmotorerna premierar innehåll som är enkelt att hitta, läsa och förstå. Det gör man genom tydliga rubriker, länkar, metabeskrivningar och beskrivningar på bilder och videos. 

Search intent

Vilken intention har användaren när de söker? Vilka är förväntningarna när de använder ett specifikt ord eller fras? Att matcha med användarnas språk och ordval är avgörande för att hamna i toppen på sökmotorernas första sida. Här handlar det om att skapa en djupare förståelse för dina potentiella kunder. Påminn dig själv om vilken din primära målgrupp är. Hur talar de, vilka frågor har de, vilket behov kan du möta? En enkel Google-sökning kan ge sig svar på många frågor. Skriv en lista med de sökord som du anser att din verksamhet borde förknippas med och se vart det leder dig. Det kommer ge dig tydliga indikationer på om du har mycket att arbeta med eller är halvvägs där.

Sammanfattningsvis: 

Sökmotoroptimering är ett arbete på lång sikt. Det gäller att ha förståelse för både det hårda arbete och tiden som krävs för att lyckas. Du får inte glömma bort att det är värt det i sluändan, även om resultaten lyser med sin frånvaro till en början. Har du frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi ser fram emot att ta dig till toppen.

Louise Madsen

Copywriter

louise@engageagency.se

Vill du ha hjälp med att komma igång?

Vi vet att SEO kan vara klurigt och hjälper dig gärna att ta första steget!