Content
Film
Intervjuer

Vad krävs för att lyckas som producent och fotograf?

24 maj 2022

Ett av våra senaste tillskott är Olle Enqvist, en av de vassaste fotograferna vi någonsin jobbat med. Han har arbetat som fotograf i mer än 10 år och har kunder som Oatly och Malmö Turism i sin portfolio. Hans frilanskarriär har tagit honom runt i Europa på uppdrag, från norraste Norrland för att filma slädhundar och till Kamerun på uppdrag av FN. Låt din inspireras när han berättar om yrket och delar med sig om tips på hur man lyckas i rollen som producent och fotograf.

Berätta, hur kom du på att det var fotograf du skulle bli?
Fotograferandet började när jag plåtade lokala punk-gig i hemstaden Karlskrona men det var först när jag flyttade till Malmö och började jobba med bildbyrån Rockfoto som jag insåg att jag kunde tjäna pengar på det. Så jag hoppade av högskolan och började frilansa 2011 och har varit på den vägen sedan dess.

Självklart tillhör det för många, likt mig själv, att göra sina hundår, fota allt man får tag i och bygga portfolio och kontaktnät. En betydande del av mina kunder idag är folk jag lärde känna under mina tidiga 20-nånting år då jag fotade otaliga klubbkvällar. Många av de jag lärde känna där jobbar idag på företag som är i behov av foto & video, och har därav naturligt blivit kunder till mig. 

 

Vad ser du mest fram emot i rollen som producent och fotograf på Engage? 
Det jag saknat allra mest i frilansandet är kollegor. Jag har i perioder suttit på olika frilanskontor, vilket jag uppskattat mycket, men det är skillnad när man jobbar mot ett gemensamt mål. Dessutom öppnar det upp för att planera och genomföra större produktioner när man har backning. Även att kunna fira ett lyckat projekt eller dylikt tillsammans är ju något som ofta saknas en när man frilansar, och något jag ser fram emot att dela med kollegorna på Engage och Another Media Group.Dina 3 bästa tips till någon som vill satsa på att bli fotograf?

Jag tror att man kommer väldigt långt med flexibilitet, öppenhet och tydlig kommunikation. Det krävs också ett intresse för tekniken och att framställa vackra och/eller meningsfulla och känslosamma bilder som slår an hos folk. Något jag fått jobba på i mig själv är också att inte vara avundsjuk på andra aktörer som gör saker man känner är större och bättre än ens egen produkt. I 9 fall av 10 så är det givande att ta kontakt med dem och ha en dialog istället, eventuellt samarbeta på olika projekt, och lära av varandra.

Vad gör du helst en ledig dag? 
Just nu är det mycket som händer, så fokus under ledighet är att ta det lugnt, ta sig ut i naturen när tillfälle ges. Ta en öl i solen, käka god mat, gå på ett bra gig, besöka konsthallen eller bara såsa hemma, och konsumera kultur i olika rörliga bildformer. Då och då ställer jag till med fester eller spelar skivor på olika barer.


Har du någon dold talang?
Har figurerat i en hel del musik-sammanhang, från körer till Tysklands-turnéer med olika punk/hardcore-band och skivspelande på klubbar och festivaler. Annars skryter jag och min far mest om det starka Enqvistska immunförsvaret och vår mer eller mindre exakta förmåga att uppskatta tid.

Behöver du en skicklig fotograf?

Kontakta oss för att ta del av mer information om våra tjänster.

Olle Enqvist

Producer & Photographer

olle@engageagency.se