Digital marknadsföring
Sociala medier

Kostnadseffektivt innehåll för sociala medier - så gör du

22 maj 2023

Att sociala medier är bland de främsta marknadsföringskanalerna, oavsett bransch eller målgrupp, är idag en självklarhet. Trots detta har de flesta företag inte möjlighet att lägga några stora resurser på att skapa innehåll och annonser för sina digitala kanaler. Vi delar därför med oss av våra bästa tips på hur du optimerar produktionen av innehåll och ökar din digitala närvaro, med en begränsad budget.

Så skapar du kostnadseffektivt innehåll för dina sociala medier

Best practice för framgångsrika sociala medier konton är s.k content buckets och content batching. Ännu fler flashiga modeord i reklambranschen, tänker du kanske? Låt oss reda ut begreppen direkt och komma överens om en svensk översättning.

Content buckets syftar till de kategorier som ditt innehåll ska baseras på, vi kallar dem kort och gott innehållskategorier. Content batching syftar till att strukturera produktionen av innehåll och göra det i bulk, vilket ökar effektiviteten och förkortar produktionstiden per artikel, inlägg osv. 

Fördelarna med Content Batching

Content Batching innebär att du planerar, skapar och schemalägger allt innehåll för en förutbestämd tidsperiod i bulk. Att ta fram idé, text, bild, video m.m inför varje publicering, vilket tyvärr är väldigt vanligt, leder oftast bara till hög stress och låg kvalitet. 

Spara tid - ha en plan för ditt content

Content Batching är ett effektivt sätt att få ut mer och bättre innehåll, på samma tid. Först och främst har du möjlighet att göra en bra research på förhand, vilket bidrar till mer genomtänkt och välproducerat innehåll med en röd tråd. Planering är a och o. Ta dig tiden att göra detta grundligt, du kommer spara in den tiden sen när du börjar producera, det kan vi garantera!

Att skapa innehåll för flera veckor framåt under en och samma dag kommer spara dig både tid och energi. Avsätt ordentligt med tid för inspiration, brainstorming och research. Det kommer göra ditt innehåll både intressantare och mer relevant, vilket ökar chansen att det får stor spridning och effekt.

Enhetliga sociala medier

När du skapat allt ditt innehåll med god framförhållning får du en bra överblick och kan fördela det för att skapa ett intressant flöde. Se till att innehållet varierar, både i format och syfte, detta premieras numera högt av algoritmerna och ökar dina chanser att få hög räckvidd. Tänk på att inte alltid ha som mål att inlägget ska driva trafik bort från plattformen till din hemsida, detta nedprioriteras av algoritmerna. Tänk till kring syftet med varje inlägg. Är till exempel syftet att stärka bilden av er som experter inom ett visst ämne, för en utvald målgrupp? Kanon! Det går lika bra att uppnå direkt i Linkedin-flödet som att driva trafiken därifrån. Variera format, innehåll, syfte och CTA så blir det automatiskt ett mer intressant konto att följa.

Optimera contentproduktionen

När du väl börjat publicera ditt innehåll på sociala medier, kan du följa upp varje inläggs resultat i efterhand. Se över statistik för samtliga inlägg och analysera om du kan se ett mönster i resultaten beroende på dag och tid som du publicerat, samt vilken typ av innehåll som har engagerat mest. Baserat på vad dina tidigare inlägg har resulterat i kan du alltid korrigera ditt schemalagda innehåll i efterhand. Det kan ta tid, särskilt i början, att hitta samband och förstå hur du kan optimera resultatet, och ibland finns det inget samband. Timing kommer alltid vara en stor faktor, ibland lyfter det och ibland inte, det får man bara acceptera.

Så kan Content Batching underlätta din marknadsföring

Content Batching optimerar inte bara din produktivitet, det höjer även kvaliteten på ditt innehåll. Att skapa content dagligen för samtliga sociala mediekanaler är inte en hållbar metod i längden. Det resulterar allt som oftast i att man halvt i panik skapar inlägg som saknar annat syfte än att “nu måste vi få ut något”, med lågt engagemang och att algoritmen nedprioriterar kontot som följd. Kom ihåg att det sällan (för att inte säga aldrig) är någon av dina följare som sitter och väntar på din nästa uppdatering.


Producera content kostnadseffektivt

Att hitta inspiration till innehåll kan vara en stor utmaning. Därför vill vi dela med oss av några tips på hur du kan underlätta din produktionsprocess: 

Användargenererat innehåll

Sök efter användargenererat innehåll. Välj förslagsvis ut fyra inlägg som du vill dela i dina kanaler. Spara ner innehåll som samspelar med din profil och som kan lyfta ditt innehåll. Du kan söka efter relevanta posts på sociala medier genom hashtags och taggningar av ditt företag. 

Skapa copy till samtliga digitala kanaler

Förbered några kategorier som du tycker är viktiga att lyfta i dina sociala medier för den kommande månaden. Producera sedan copy utifrån dessa ämnen. Det är mer effektivt och lättare att komma in i ett flow när du producerar fler inlägg och rubriker vid ett och samma tillfälle, jämfört med att göra det dag för dag. Detta hjälper dig även att hitta nya vinklar på innehållet och att skapa variation. 

Schemalägg innehåll på sociala medier

Batching handlar inte bara om att skapa innehåll, utan även möjligheten att schemalägga när det ska publiceras. När du har en batch av content skapat, blir nästa steg att schemalägga när det ska publiceras, detta kommer spara dig tid. Exempel på schemaläggningsverktyg är Buffer, Planoly, Kontentino, SocialBee eller Later. Skapa en rutin och välj ut en dag per månad som du schemalägger allt ditt förberedda material på. Du kommer att märka hur snabbt det går att publicera ditt innehåll för en hel månad, när du både har bilder, videor och texter förberedda. 

Att skapa content i batches är alltså inte bara för sociala medier-proffsen. Jobba smart med innehållet så kan era sociala kanaler bli en stor tillgång även med små resurser!

Lycka till!

Tobias Valfridsson

Byråchef

tobias@engageagency.se

Har du dåligt samvete över era sociala medier?

Låt oss hjälpa dig! Boka ett kostnadsfritt möte.