Konvertering
Försäljning

Konvertera mera! Så lyckas du med din CTA – Del 2

30 april 2021

Vi har tidigare skrapat på ytan av vad en CTA är och hur den bäst används. Idag ska vi dyka djupare och titta på vilka olika typer av CTA:er som finns och hur du kan använda de för att öka din konvertering.

Textbaserat

Textbaserade CTA:er fungerar utmärk i textstycken, i artiklar eller på en blogg. Sätt den gärna redan efter första stycket text och förklara på ett trevligt sätt vad din besökare kommer få ut av att klicka på länken. Det viktigaste att tänka på är att din CTA inte ska försvinna in i texten – den ska sticka ut! Använd gärna ett större typsnitt och en utmärkande länkfärg för att skapa kontrast.

Knappar

Att använda knappar som CTA är en klassiker. En knapp kan inte förväxlas med något annat på sidan och har därför lätt att dra till sig uppmärksamhet. Den kan även placeras var du vill på din hemsida, exempelvis mitt på sidan, i sidospalten eller längst ner i en artikel.

En CTA-knapp bör utformas med tydlig knapp-form, med en färg som sticker och passande text eller symbol. Se till att det framgår att tanken är att knappen ska tryckas på, förslagsvis genom en animation, skuggor eller ett färgbyte när muspekaren förs över den.

Banners

Vi har alla blivit exponerade av otroligt många CTA-banners vilket minskar vår vilja att klicka på dem. För att kunna övertala dina besökare att klicka är det därför viktigt att arbeta med placering, form och budskap. Banners är vanligast på kommersiella webbplatser och bloggar. Det positiva med att använda banners som CTA är att du har stora valmöjligheter gällande utformning och att du genom bilder kan visa dina besökare vad de kommer få om de klickar. Glöm inte att skapa banners i olika format så att de ser bra ut på alla olika skärmstorlekar som används.

HTML 5-banners

En HTML 5-banner skiljer sig från en vanlig banner då du med kod kan skapa animationer, snygga transaktioner och rörelse. Dessa banners går även att göra responsiva vilket innebär att de automatiskt ändrar form beroende på skärmstorlek. Även om du har mer att leka med när du skapar en HTML 5-banner jämfört med en traditionell banner, gäller fortfarande samma riktlinjer. Du behöver fortfarande fokusera på budskap och utformning för att sticka ut ur mängden och få dina klick.

Videos

Ett annat sätt att leverera din CTA är via en video. Genom att använda tjänster som exempelvis Wistia kan du samla in leads eller kräva en registrering för att din besökare ska få se videoinnehållet. Wistia har rapporterat en 16% konvertering om du placerar registreringsformulären i början av videofilmerna medans bara 3% registrerar sig om du lägger registreringen i slutet. Nackdelen med att placera registreringen i början är att din besökare inte har hunnit ta del av din video och har möjligen ett mindre intresse av ditt företag än den person som har tittat på hela videofilmen och sedan bestämt sig för att registrera sig. Även här gäller det alltså att testa dig fram för att hitta rätt format och lösning för just ditt företag.

Sliders och popups

Sliders är de små bilder eller formulär som vanligtvis dyker upp på en hemsida när du har scrollat ner en bit eller är på väg att lämna sidan. Det som är suveränt med sliders är att du kan styra dem via ett tredjepartsprogram. Du kan alltså anpassa och utvärdera vilka budskap, vilket utseende och vilken placering som passar bäst för din hemsida. Är du lite tekniskt lagd kan du även programmera olika popups att dyka upp beroende på hur din besökare interagerar med hemsidan.

Chatbottar

Vanligtvis används chattrutan för att ge support till besökare på hemsidan. Men utvecklingen av chattrutan har lett till smarta chatbottar vilka kan användas som CTA. Smarta chatbottar kan idag ta kontakt med en besökare efter att den har interagerat med websidan på ett visst sätt. De kan till och med boka möten och förmedla kontaktuppgifter till rätt säljare. Chatbottar är otroligt effektiva då de läser av besökarens beteende med hemsidan och kan genom den informationen föreslå en exakt lösning på ett problem som besökaren omedvetet indikerat att hen har.

Nu har du en hel drös av valmöjligheter för att kunna spetsa dina CTA:er. Har du fått för många val och har beslutsångest? Det är ok – kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Söker du en professionell partner för digital marknadsföring och konverteringsoptimering?

Kul! Kontakta oss idag så kontaktar en av våra content managers dig!