Digital marknadsföring
Konvertering
Försäljning
Content Marketing

Hur mäter man trafiken på hemsidan? 

08 februari 2023

_____________________________________________________________________________________________

Sitter du och funderar över hur du bäst mäter trafiken på företagets hemsida? Möjligheterna är oändliga, men ibland är det svårt att se skogen för alla träd. Det är just därför du behöver en bra mätplan.

Har du koll på hur din hemsida mår? Eller hur väl fungerande företagets kundresa fungerar? Eftersom du läser texten, antar jag att du inte känner dig helt säker. Med tydliga riktlinjer och en bra mätplan blir det tydligt vad, när och hur du ska mäta hemsidans trafik. 

En mätplan består av olika parametrar som mäter framgången på din hemsida. En genomtänkt mätplan bör innehålla:

  • Företagets uppsatta mål: Ökad trafik in till en webbsida, antal klick till en blogg eller inbokade möten. Målen kan se olika ut, men gör dem så konkreta som möjligt.
  • En tydlig tidsplan: När ska du samla in statistiken och mäta resultatet? Vi föreslår en mätning varje månad – och en rejäl sammanställning och analys varje kvartal.
  • KPI:er, KPI:er, KPI:er: En bra mätplan behöver KPI:er, eller nyckeltal, för att vara komplett. KPI syftar till ett mätbart värde under en viss tid.

Men hur vet man vad som ska mätas?

Det är den stora frågan. Den kan vara både lätt och svår att besvara. Det beror på hur mycket du vill veta om sidans trafik och besökarnas klickbeteende, t.ex. när de klickar sig från undersida till undersida.

Några enkla mätpunkter är:

Besökare på sidan

Det handlar om hur många unika besökare som klickat sig in på sidan. På så sätt får du en överblick kring hur många som du faktiskt attraherar med din digitala närvaro. 

Återkommande besökare på sidan 

Det är så enkelt som det låter. Antalet besökare som gör återkommande besök på sidan.

Hemsidans populära undersidor

Du kan lära dig mycket av att studera hur besökarna navigerar på din hemsida. VIlken information uppmärksammar de? Vad får dem att stänga ner sidan? Och viktigast av allt: Följer de dina Call-to-actions? Här kan du snabbt se ifall besökarna riskerar att missa viktig information, eller avbryter de besöket i förtid.

Vill du mäta mer konkret och noggrann data?

Kul! Fokusera på de nyckeltal som är viktiga för dina affärsmål. Oavsett om vill mäta trafik, navigering, klick eller antalet leads har du möjlighet att följa upp resultatet, och få underlag som för din strategi framåt!

Om antalet prenumeranter på nyhetsbrevet är det viktiga, fokusera på det. Är det är klick in på e-handeln som är viktigt, eller vill du maximera antalet leads som kan genereras i en retargeting kampanj? Möjligheterna är många. Börja smått med basal information. Lägg till mer information när du känner dig varm i kläderna.

Psst. Ett sista tips! Ibland är det dumt att hoppa över bäcken för att hämta vatten. Med kvalitativa undersökningar, kan du fråga besökarna själva vad de tycker om hemsidan, vad de saknar och känner att de behöver. En plugin kan fånga in svar, utan att du behöver göra någonting. 

Lycka till med mätandet!

Hans-Peter Öhman

Copywriter

hans-peter@engageagency.se

Inte helt hemma än?

Behöver du bygga ett vasst team som hjälper dig spåra, analysera och optimera?