Digital marknadsföring
Content Marketing
Content
Film

Dyra redigeringsprogram eller budgetalternativ?

30 september 2022

Har professionalism, enhetlighet och relevans ett högt pris idag? Instagrams flöden konkurrerar ut varandra, webbsidor som inte innehåller högupplösta bilder försvinner ner i botten av rankningen och YouTube-kanaler tappar följare på grund av den kassa klippningen. Krävs det en investering i de dyraste redigeringsprogrammen och den senaste kameran för att kunna slå igenom digitalt?

Det korta svaret är nej. Digital framgång skapas varken av ett visst redigeringsprogram eller genom ett verktyg. Det handlar snarare om att hitta de alternativ som passar dina behov, syften och resurser. Är fotografering och filminspelning en viktig del av er verksamhets kommunikation? Driver ni en YouTube-serie, plåtar era egna kampanjer och produktbilder till er e-handel? Då kan det vara värt att investera i en lite dyrare kamera som både levererar högkvalitativa bilder, har ett större minneskort och längre batteritid. Men fotar du endast innehåll för era sociala media inlägg, så kan en iPhone-kamera räcka långt.

Fotona och videoklippen är ditt grundmaterial, men det finns mycket som kan förbättras genom redigering - vilket blir nästa faktor att ta ställning till. Hur mycket tid har du avsatt för redigering? Är det en hög prioritering i produktionsteamet, så kan ett mer avancerat redigeringsprogram vara värt att investera i. Tenderar du att alltid publicera ditt innehåll i sista minuten och är i behov av en quickfix? Då finns det alternativ på appar som räcker långt. Det viktigaste är att du har de resurser som du behöver för att kunna leverera på den nivå du önskar.

Vi kommer gå igenom redigeringsalternativ för både mobilen och datorn, som funkar för både nybörjare och rutinerade content-kreatörer.

Snapseed 

Snapseed innehåller 29 avancerade inställningar för bildredigering. Du kan bland annat anpassa dina bilder efter sociala medie-format, färgkorrigera, välja filter och redigera i detalj. Du har även möjlighet att spara ner dina inställningar för att tillämpa samma inställning på kommande bilder. På så sätt får du enhetlighet i bildbanken. Appen är kostnadsfri och är ett bra verktyg för snabba redigeringar direkt i mobilen.

Canva

I Canva kan du skapa allt från visitkort till företagspresentationer och banners. De har även färdiga mallar anpassade för samtliga sociala medie-format vilket underlättar arbetsprocessen. Verktyget tillåter dig att göra alla grundläggande redigeringar samt enkla videoklipp och animationer. Du kan använda programmet både på datorn och som app i mobilen. Det finns både en gratisversion och en betalversion, vilken lämpar sig om ni ska arbeta flera stycken i verktyget.

PiZap

PiZap är ett redigeringsprogram online som funkar på alla enheter. Du kan välja mellan att arbeta med en bild från din egen lagringsenhet, från Google Photos, Google Drive, Google Search eller Facebook. Du kan enkelt göra snabba justeringar i verktyget och du har valmöjligheten att dela resultatet direkt i samtliga av de ledande sociala kanalerna.

Du kan även spara dem på din egen hårddisk, skicka dem via e-post eller genom en inbäddningskod. För att exportera bilderna i hög kvalité behöver du dock en betalversion, men den kostnadsfria varianten funkar fint till publicering direkt i dina sociala kanaler.

Luminar 4

Detta verktyget är ett alternativ till Photoshop. Här har du möjlighet att ändra bakgrund, välja rätt exponering och toning i dina bilder. Med hjälp av AI-funktioner kan du även ta del av automatiska rekommendationer för redigering av dina bilder. Verktyget är effektivt och även här kan du applicera en och samma redigering på flertalet bilder. Verktyget kostar ca 950:-.

Affinity

Affinity ger dig tillgång till olika verktyg och anpassade verktygsfält utifrån valet av personas. Detta för att få skräddarsydda rekommendationer och designmöjligheter. Affinity sägs vara en billigare variant av Photoshop, med liknande utbud av redigeringsmöjligheter som kan göras i detalj. Kostnaden är ca 600:-.

Photoshop

Det mest etablerade redigeringsverktyget när det kommer till bildbearbetning är Photoshop. Här kan du i princip göra vad som helst med dina bilder. Exempelvis byta ut bakgrund genom ett enkelt klick, blanda färger, lägga på effekter och korrigera ansiktsuttryck. Du kan även experimentera med grafik, spraymåla och kladda med oljefärger. För dig som inte vill ha några begränsningar när det kommer till kreativitet är detta programmet för dig. Priset är 240:- i månaden.

Valmöjligheterna är många, det viktigaste är att du hittar ett verktyg som passar dig, dina behov och resurser. De flesta av verktygen är antingen gratis eller erbjuder en en kostnadsfri provperiod. Vi rekommenderar dig att testa dig fram för att hitta det verktyg som funkar för dig.

Amalïa Enulf

Visuell kommunikatör

amalia@engageagency.se

Inte helt hemma än?

Behöver du hjälp med fotografering, redigering och publicering?