Digital marknadsföring

Därför ska du inte köpa följare på Instagram

30 september 2022

_____________________________________________________________________________________________
Du tar grymma foton. Du skapar väl genomtänkta captions. Du publicerar inlägg frekvent. Men, följarantalet står stilla. Vi vet hur lockande det kan vara att boosta siffrorna med sisådär 10 000 följare. Det borde ju hjälpa ditt konto att växa om något? På utsidan kan det se bra ut ja, men när det kommer till algoritmer är de det största misstaget du kan göra. Vi berättar varför du inte ska köpa dina följare, och hur du kan gå tillväga för att förtjäna dem.

Oavsett vilket syfte du har med att närvara på Instagram, så kan det vara frestande att hitta  genvägar för att växa på plattformen. Det är inte ovanligt att fokusera blint på följarantalet, men risken är att du glömmer vikten av vad dina nuvarande faktiskt kan generera. 10 relevanta följare är mer värt för din verksamhet än 100 irrelevanta. Målet är att fånga upp genuina användare som har ett intresse för din verksamhet, för att kunna konvertera dem till återkommande kunder. Ändå söker sig många konton till snabba lösningar för sakens skull, ofta i form av betalda tjänster.

Varför du inte ska köpa följare

Köpta följare ger dig inget långsiktigt värde. I bästa fall får du några extra likes och visningar, men det är en kortvarig buzz. Hur resultatdrivande kan 10 000 följare vara som inte har ett intresse för dig eller dina tjänster? 

Nyckeln till att lyckas på plattformen är att fånga algoritmen. Även om det kan vara svårt att greppa hur algoritmen fungerar så finns det ett tydligt mönster: engagemang väcker engagemang. Har du en stor följarskara, men saknar engagemang så blir det en stor diff i algoritmen. Du riskerar att ranka lägre på utforskarsidorna, i nyhetsflödet och genom dina hashtags. Med andra ord kommer den organiska tillväxten att stå stilla, och du kommer att få utmaningar att nå ut till nya potentiella kunder.

Köpta följare sänker trovärdigheten

Det kan se väldigt bra ut att ha många följare, vi medger det. Användarna får en bild av att ditt konto är framgångsrikt och blir inspirerade att se mer av ditt innehåll. Men, kom ihåg riskerna. Att ha många följare men inget engagemang väcker varningssignaler. Köpta följare är inget nytt fenomen idag. Det är inte svårt att lista ut vem som är äkta och inte. 

Utgå ifrån dig själv, skulle du börja följa ett konto som endast består av inaktiva följare och botar? Det känns inte så troligt, eller hur?

Köpta följare förvränger resultatet

Det är omöjligt att mäta och följa upp hur bra dina följare interagerar med ditt innehåll, om större delen av dem inte existerar. Hur vet du om dina aktiviteter genererar i framgång om botar förvränger resultatet? Om du inte kan följa upp din statistik eller få nya insikter i vilka inlägg som fungerar, så blir det en stor utmaning att omvandla dina följare till riktiga kunder. Vilket var syftet med att närvara på plattformen från första början?

Lägg tiden, energin och resurserna som betalda följare skulle kostat dig, på att bygga upp riktiga relationer. Om ditt innehåll är genuint, engagerande och originellt så kommer du att kunna bygga upp en lojal följarskara som växer organiskt. Du behöver bara ge det lite tid.

Instagram identifierar och rensar bort falska följare

Instagram har nyligen uppdaterat sina användarvillkor för att kunna identifiera och blocka oäkta konton på plattformen. Instagram kan därmed ta bort likes, kommentarer och följare som styrs av tredjepartsappar. Genom att köpa följare bryter du mot plattformens community-regler vilket kan leda till att även ditt konto tas bort. 

Instagram arbetar aktivt för att upprätthålla genuina interaktioner på appen och skydda riktiga konton. Köpt engagemang går emot syftet på kanalen och leder i de flesta fall till konsekvenser. Vi rekommenderar dig därför att växa organiskt.

Erika Persson

Head of Production

erika@engageagency.se

Redo att komma igång?

Vi hjälper dig gärna att implementera en strategi som genererar i resultat