Digital marknadsföring
Content Marketing
Content

Därför borde content marketing ingå i din marknadsbudget

27 oktober 2022

När det kommer till ROI (return on investment) på marknadsinsatser tittar man oftast på kampanjer där investeringen och antalet nya affärer sätts i relation till varandra på kort sikt. X kronor har spenderats för att nå Y personer, som gav Z nya kunder. X kr delat på, värdet av en ny kund gånger Z = din ROI.
Räckvidd (Y) blir i detta fallet KPI:n att titta på, tillsammans med konverteringsgrad. Oavsett om vi pratar om digitala banners, printannonser eller TV-reklam så gäller samma princip. Och förhoppningsvis blir svaret mer än 1.0, det vill säga minst pengarna tillbaka. Så fort du slutar stoppa in pengar i Y, alltså räckvidd, så blir slutresultatet också därefter. 


Hur fungerar content marketing?

När det kommer till content marketing lägger du istället majoriteten av pengarna på att producera innehåll som du sen äger och distribuerar för all framtid. Med en väl genomtänkt content marketing-strategi och innehåll som svarar på din målgrupps frågor, har du möjlighet att tjäna pengar på innehållet om och om igen. Ju bättre innehållet är och ju mer värde det skapar för målgruppen, desto större trafik kommer det att få över tid. Det tar ofta betydligt längre tid att få kunder på detta sättet, men det bygger ett långsiktigt och bestående värde. En kombination av de båda är därför att rekommendera, då kan du få både de snabba och kortsiktiga resultaten tillsammans med det långsiktiga värdet.


Exempel på digital köpresa

Du säljer pooler och din potentiella kund (vi kallar henne Anna) har bestämt sig för att detta är året att äntligen köpa en pool. Vad gör Anna för att påbörja sin köpresa? Hon sätter sig vid datorn eller med mobilen och Googlar. Vad googlar hon på? Troligtvis både på företag som säljer pooler i närheten av där hon bor och på vad man bör veta när man ska köpa en pool för första gången. Exempelvis vanliga problem som kan uppstå när man köper pool, vad det kostar att bygga en pool och vilken typ av pool hon ska välja.

Vad händer om du fyller din hemsida med innehåll som svarar på dina potentiella kunders vanligaste frågor och invändningar? Och vad händer om du fyller dina sociala medier och digitala kanaler med inspirerande och utbildande innehåll kopplat till hur din produkt eller tjänst skapar värde för besökarna? Anna kommer tycka om dig, hon kommer få svar på sina frågor och hon kommer med största sannolikhet att överväga att köpa av dig (förutsatt att du är den aktör som ger henne det innehåll hon behöver för att kunna ta ett informerat och genomtänkt beslut). 

Detta scenario är förvisso något förenklat, men syftet är att visa hur din hemsida kan fungera som en kunskapsportal för dina potentiella kunder. Då blir varje artikel du publicerar på din hemsida, i ditt nyhetsbrev eller på sociala medier så småningom en tickande pengamaskin. Nyckeln är dock en långsiktig strategi och kvalitetsinnehåll.

Inbound marketing i förhållande till köpt media 

Vi är övertygade om att en kombination av traditionell media, digital annonsering och content för inbound marketing i många fall är det som fungerar allra bäst. De har alla sina för och nackdelar, en kombination av dem ger därför ofta en “1+1=3-effekt”.

Värt att fundera över
* Om dina potentiella kunder blir matade med mer än 5 000 marknadsföringsbudskap varje dag – är ert innehåll det som fångar upp och engagerar dem? Konkurrensen är onekligen stor och större delen av tiden så är inte din målgrupp varken medveten om sitt behov eller mottaglig för dina påverkansförsök. Timing är enormt viktigt. Därför behöver du se till att synas vid just rätt tillfälle, med något som fångar deras intresse.

* Distribution av innehåll, som tidigare endast skett genom de stora medierna, är idag möjligt för (nästan) vem som helst. Idag kan du skapa räckvidd genom att bygga upp dina egna kanaler och bli den som dina befintliga såväl som nya potentiella kunder förknippar med en viss produkt eller tjänst. Är du redo att ta chansen innan någon annan gör det? 

Louise Madsen

Copywriter

louise@engageagency.se

Hur jobbar du med innehåll idag?

Vill du ha inspiration, idéer eller hjälp att komma igång. Ta kontakt med oss.