Så stärker du varumärket på Instagram
_____________________________________________________________________________________________
Säga vad man vill om krångliga algoritmer och konstanta uppdateringar av funktioner. Instagram är här för att stanna. Med över 2 miljarder användare per månad, har du möjlighet att nå både nuvarande och nya potentiella kunder och medarbetare genom plattformen. Är du redo att ge det en ärlig chans? Vi delar våra bästa tips på hur du kan bygga ditt varumärke på kanalen.
Börja med syfte, mål och strategi
Först och främst behöver du ett tydligt syfte och mål, för att sedan kunna ta fram en strategi att arbeta efter. Hur ska du annars veta vad du ska posta, när och varför? Utan en tydlig strategi så kommer ditt innehåll sannolikt sakna en röd tråd och riskera att få lågt eller inget engagemang innan du ens hunnit komma igång. Vi rekommenderar vi dig att dokumentera (viktigt att skriva ner) följande:
- Vilka är dina mål? Vill du exempelvis öka varumärkeskännedomen, driva trafik till hemsidan, sälja produkter på kanalen eller visa en mer personlig sida av företaget och stärka ert arbetsgivarvarumärke? Skriv ner dina främsta mål och förväntningar på kanalen.
- Vilken är din målgrupp? Förmodligen har du redan en tydlig bild av din målgrupp(er) och vilka du vill nå ut till. Glöm inte att utgå ifrån dem när du utformar idé och koncept för innehållet. Allt för ofta hamnar man i ett inifrån och ut perspektiv och glömmer att det är på den andres villkor kommunikationen måste ske. Förtydliga din primära och sekundära målgrupp och skapa personas. Vad är deras drivkrafter, oro, invändningar, förutfattade meningar, kunskapsnivå osv. Kunskap om detta kommer att ge dig bättre förutsättningar när du producerar innehållet.
- Vilka är dina konkurrenter? Kolla vad andra aktörer i branschen gör och analysera vilket innehåll som fungerar bättre och sämre. Förhoppningsvis kan detta ge dig indikationer på vilket innehåll som du bör satsa på.
- Vad vill din målgrupp ta del av? Ta fram en contentplan som innefattar tydliga kategorier, val av format och publiceringsschema. Detta för att få en tydlig bild över vad som ska produceras, när och varför. Vi rekommenderar dig att arbeta med fem till sex kategorier, för att skapa variation och dessutom täcka alla viktiga delar i din verksamhet. Exempel på detta är teamet, er historia, era värderingar, problem ni löser och hur och branschtrender.
Content is king
Ett bra Instagram-inlägg består av två ingredienser - en snygg bild/video och en engagerande text. Allt börjar med det visuella. Publicera bilder som berättar en historia, väcker känslor eller inspirerar. Det kan handla om din företagsresa, miljöarbete, medarbetare eller ett kundcase. Utgå ifrån kategorierna i din contentplan, och arbeta fram olika vinklar och format för att skapa variation i ditt innehåll. Beroende på bransch och verksamhet så kan innehållet utformas på olika sätt, det viktigaste är att du inte bara lyfter dina produkter eller tjänster i flödet. Det blir ganska tjatigt och opersonligt i slutändan. Instagram handlar om relationsbyggande marknadsföring vilket välkomnar mer personligt och engagerande innehåll.
När du väl fångat intresse genom bilden, rör sig fokuset till din caption. Texten bör komplettera bilden och bli en förlängning. Information, frågeställningar och Call-To-Actions kan hjälpa dig att engagera följarna och öka deras intresse av att se mer av ditt varumärke.
Så engagerar du följarna
När du väl har kommit igång med din publicering och känner att du hittat rätt koncept, blir nästa steg att optimera engagemanget bland nuvarande och potentiella följare. När vi pratar om engagemang på Instagram, syftar vi till likes, kommentarer, delningar, taggar och länkar. Du kan uppmana till engagemang på flera olika sätt, vi kommer ge några exempel som du kan börja med.
Posta när dina följare är aktiva
Uteblivna likes, kommentarer och delningar behöver inte betyda att det är något fel på innehållet. Det beror oftast på att du publicerar vid fel tidpunkt. Du kan enklast följa upp när dina följare är aktiva genom din insiktspanel. Har du ett företagskonto (starkt rekommenderat) får du dessutom ta del av många värdefulla insikter om din publiks demografi och beteende. Når du ut till de du vill idag eller har du fångat upp nya intressenter? Utgå ifrån de tider och dagar som de flesta av dina följare är aktiva på. Schemalägg sedan dina inlägg efter de tidsramarna. Låt det bli en vana att gå in och kika på statistiken emellanåt. Det kommer hjälpa dig att optimera ditt innehåll efterhand.
Motivera till engagemang
Det kan ta tid att bygga upp en trogen följarskara som engagerar sig i ditt innehåll och följer upp det du publicerar. Det enklaste sättet att få bollen i rullning är att direkt uppmana till det. Det behöver inte vara svårare än så. Vill du ha fler likes, be dem gilla ditt inlägg. Ställ en fråga eller ta upp ett ämne för att få igång kommentarerna. Be dem reposta ditt innehåll för att få chansen att vinna en produkt eller tjänst. Uppmana genom att vara genuint intresserad av dina följares åsikter och visa hur mycket dem betyder för dig och ditt varumärke. Det kommer inte bara öka engagemanget utan även fördjupa er relation.
Var aktiv
Med tanke på hur många aktiva användare Instagram har idag, kan du också föreställa dig hur många inlägg som publiceras - varje minut. Exponering är både den största utmaningen och den mest avgörande faktorn för hur framgångsrik din profil kommer att bli.
Det finns mer än ett sätt att bli synlig på. Att posta inlägg är ett, att lägga upp stories är ett annat. Dina inlägg kräver eftertanke och mer resurser produktionsmässigt, medan stories tillåter dig vara mer spontan och personlig. Kvalitén behöver inte vara 100 % eller matcha med ett flöde, då innehållet försvinner efter 24 timmar. Vi rekommenderar dig att åtminstone publicera 3-4 inlägg per vecka medan du kan satsa på stories dagligen. Det behöver inte alltid vara nytt material som du lägger ut. Reposta ett av dina gamla inlägg som behöver extra kärlek eller lyft någon annans inlägg för den delen. Inget gör en användare gladare än att bli uppmärksammad. Du kan räkna med att få samma gest tillbaka.
I stories har du även möjlighet att interagera direkt med dina följare genom att ställa en fråga eller be dem rösta mellan två alternativ. Det blir ett personligare och lättsammare sätt att interagera och framförallt - att skapa engagemang.
Dela din profil
Det är inte bara i Instagram-appen som du har möjlighet att marknadsföra ditt konto, satsa även på extern exponering. Hänvisa till din profil på webbsidan, i nyhetsbrevet, i bloggen, i din signatur eller varför inte på dina andra sociala kanaler. Ju mer exponering ditt konto får, desto troligare är det att fler kommer klicka sig in och börja följa dig. Har dina mottagare ett genuint intresse för ditt varumärke, är Instagram den perfekta plattformen för att ta del av nyheter, mer information och kampanjer. Oavsett vilka digitala plattformar du är närvarande på idag, se till att de hänvisar till din Instagramprofil.
Sammanfattningsvis:
Den största utmaningen med att etablera sig på en ny kanal idag är att komma igång och att ha tålamod. De flesta av oss kan nog känna igen oss i att vi vill se resultat direkt för att det ska vara värt besväret. Instagramprofiler, likt flera andra sociala plattformar, tar tid att bygga upp vilket inte är en nackdel. För varje ny följare du får har en ny möjlighet skapats för att konvertera en ny kund. Se värdet i kanalen och ha kul under processen. Genom följande enkla steg kommer du att komma en bra bit på vägen. Vi ser fram emot att se ditt varumärke växa på kanalen.