SEO-guide: 11 saker du borde kunna om SEO
Målet med denna SEO-guide för att ranka högre på Google och andra söksidor som Bing och Yahoo är att ge dig en uppdatering av kunskapen. Många känner idag till grunderna i hur man sökmotoroptimerar men det är snabba puckar i den digitala världen och algoritmer och trender ändras konstant. Här kommer en SEO-guide med 11 saker du borde kunna om SEO när du sökmotoroptimerar ditt innehåll. Vissa punkter har du säkert koll på sedan innan medan andra antagligen har ändrats sen senast du läste på.
Titel
Titeln på din sida ska vara kort, tydlig och stämma överens med innehållet. Detta gäller även undersidorna på hemsidan. Beskriv vad du gör eller säljer och avsluta med ditt företag. Om vi tar mat.se som ett exempel. De säljer mat och matkassar på nätet och deras titel är: ”Handla Mat Online & Välj Din Egen Matkasse – Mat.se”.
Rubriker
Ha alltid en H1 rubrik (men endast en!) och flera H2 samt H3 på din sida. Att dela upp texten i sektioner gör den mer lättläslig vilket är något som ökar din SEO. Google robotarna har lärt sig analysera vilket innehåll människor gillar och använder den informationen när de sätter sina betyg.
Innehåll
Undvik att fokusera för mycket på sälj och håll istället ditt innehåll informativt och relevant till ämnet. Sökmotorerna gillar att du använder dina sökord flera gånger med olika böjningar och närliggande ord. Använd gärna frågor och svar när du skriver din text för att optimera för röstsökningstrenden som växer mer för var dag. Läs mer om röstsökningstrenden här.
URL
Håll en bra URL-struktur och åtgärda direkt om din URL ser ut såhär ”dinhemsida.se/?p=2123” på någon sida. Din URL ska hänga ihop med din titel som hänger ihop med ditt innehåll. Tänk enhetligt så är du på rätt väg.
Metatext
Metatext är en av de delar i SEO som inte är lika relevant längre då Google har blivit mycket bättre på att läsa av innehållet på hemsidor. Hur högt du rankar bland sökresultaten är numera baserat på ditt faktiska innehåll och inte på din Metatext. Men Metatexten är ändå användbar. Skriv en relevant och säljande text som fångar intresset för dina kunder då detta är det första de presenteras när de hittar dig bland sökresultaten. Använd max 160 ord så din text inte blir avklippt.
Länkar
Både utgående och inkommande länkar är positivt för din SEO. Länka till dina tidigare inlägg och andra relevanta sidor inom samma ämne du skapar innehåll för. Var noga med att texten på länken speglar dit länken tar besökaren.
Podcasts
Google har blivit helt fantastisk på att analysera innehåll och kan numera uppfatta fraser från podcasts. Därför är det viktigt att skriva en bra beskrivning som stämmer överens med innehållet i avsnittet. Tips på hur du lyckas med podcasts finner du här.
Bilder
Döp ALLTID dina bilder korrekt och använd dig av ALT-taggen. Google kan idag analysera bilder och kommer se om din bild stämmer överens med namnet. Utöver att ALT-taggen är viktig för din SEO är det även den som synskadade hör uppläst för att veta vad din bild föreställer. Var därför väldigt konkret i din beskrivning.
Videos
När det kommer till videos är det återigen titlar, taggar och beskrivningar som ska vara relevanta. Det Google nyligen har börjat göra är att läsa in undertexterna för att förstå om din beskrivning stämmer överens med innehållet. Använd därför ord i din beskrivning som är återkommande i videon. Läs mer om hur du ska tänka kring videocontent här.
Mobilanpassning
Med tanke på i vilken utsträckning vi idag surfar med mobilen bör du se till att din hemsida är mobilanpassad. Har du mot förmodan inte gjort det än är det verkligen dags. Google har själva gått ut med att mobilanpassade hemsidor presterar bättre och rankas högre än de som inte är det.
Duplicerat innehåll
Något som är dåligt för din SEO är om ditt innehåll finns på flera ställen – både på din egen hemsida och på andra hemsidor. Kontrollera därför detta genom att antingen manuellt gå genom dina rubriker, texter och övrigt innehåll eller genom att använda ett spindlingsprogram som Screaming Frog.
Ett bra sätt att tänka för att sökmotoroptimera relevant idag är att vara medveten om att Google analyserar på en mycket djupare nivå än tidigare. Det är därför viktigt att du tänker både på helheten och detaljerna. Var noggrann från start så slipper du extraarbete i ett senare skede.
Vill du läsa mer om hur innehåll utvecklas och hur du ska tänka kring att sökmotoroptimera för den växande röstsökningstrenden? Spana in vårt inlägg om 6 insikter från världens största content marketing-konferens. Om du tyckte att “SEO-guide: 11 saker du borde veta om SEO” var bra men ändå känner att du behöver hjälp att komma igång så hör av dig till oss, vi hjälper dig!